De warming-up. Is het nodig?
Koud aan een intensieve belasting beginnen is niet echt handig. Vooral de tijd nemen voor een warming up is belangrijk. Je jaagt een paard ook niet direct vanuit de stal over een paar hindernissen. Nee, je laat het paard wennen aan de belasting die gaat komen. Vergelijk het maar eens met het opstaan in de ochtend. Niemand springt binnen een seconde topfit uit bed, behalve misschien als er nood is. Je hebt tijd nodig om rustig op te starten. Op dezelfde manier heeft je lijf tijd nodig om te wennen aan de belasting die gaat komen. Je bereidt je lichaam voor op een training of wedstrijd die komen gaat. Met de warming up geef je alvast signalen aan organen en spieren dat er iets gaat komen.
Wat doet een warming up met je lichaam?
Een warming up duurt ongeveer een 10 a 15 minuten, op ongeveer 60 tot 70% van je kunnen. Daarbij komt je ademhaling en hartslag een beetje hoger te liggen, want je spieren hebben meer zuurstof nodig. Je tempratuur gaat 1 of 2 graden omhoog en dit versnelt de stofwisseling. Daardoor wordt het bloed dunner en gaat je bloed wat sneller door je lichaam stromen. Deze doorbloeding creëert meer elasticiteit in de pezen en spieren. Ook worden de luchtwegen wijder en dat heb je nodig om meer zuurstof in het lichaam te krijgen. Ook maak je je hersenen alert op wat er komen gaat (van rust naar actief).
Wissel af.
Je kunt het beste een actieve warming up doen, bijvoorbeeld 10 minuten joggen en dit combineren met verschillende rustige rek- en strekoefeningen. Een volleyballer of tennisser gaat bv rustig een balletje slaan zonder maximale kracht in combinatie met wat loopoefeningen. Als je gaat fitnessen dan kun je de warming up doen op het roeiapparaat, de loopband of de fiets. Als je maximaal kracht wilt trainen, bijvoorbeeld met de squat stang, doe dan eerst als warming up een serie squats met stang zonder gewicht eraan. Op deze manier voorkom je blessures. Veel sportplezier!