Kinderfysiotherapie – 4-12 jaar: Schoolgaande kinderen en motorische vaardigheden
Home » Kinderfysiotherapie – 4-12 jaar: Schoolgaande kinderen en motorische vaardigheden
KinderfysiotherapieLeeftijdscategorië 4-12 jaar: Schoolgaande kinderen en motorische vaardighedeng
De basisschoolleeftijd, van 4 tot 12 jaar, is een periode waarin kinderen zich op veel gebieden ontwikkelen. Het is de tijd waarin motorische vaardigheden verder verfijnd worden, zoals het leren lezen, schrijven, sporten en deelnemen aan groepsactiviteiten. Veel kinderen ontwikkelen zich in deze periode op een gezonde manier, maar voor sommige kinderen kunnen er motorische problemen ontstaan die hun ontwikkeling belemmeren. Kinderfysiotherapie kan hierbij een waardevolle rol spelen, door kinderen te ondersteunen in het verbeteren van hun motorische vaardigheden en zelfvertrouwen.
Motorische ontwikkeling
Motorische vaardigheden worden verdeeld in grove motoriek en fijne motoriek. Grove motoriek verwijst naar de grotere bewegingen van het lichaam, zoals rennen, springen, klimmen en balanceren. Fijne motoriek betreft kleinere bewegingen, zoals het vasthouden van een pen, het knippen met scharen of het bouwen van torens met blokken.
Tijdens de basisschoolleeftijd zijn kinderen volop bezig met het verfijnen van deze vaardigheden. Ze beginnen bijvoorbeeld te leren fietsen, deelnemen aan sportactiviteiten, schrijven met een pen en tekenen. Dit zijn belangrijke vaardigheden die niet alleen nodig zijn voor de schoolprestaties, maar ook voor de algemene ontwikkeling van het kind.
Wanneer is kinderfysiotherapie nodig?
Soms kunnen kinderen motorische problemen ervaren die hun ontwikkeling belemmeren. Het kan gaan om een vertraging in de motoriek of om specifieke problemen. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het ondersteunen van kinderen bij het verbeteren van hun motorische vaardigheden. Tijdens de sessies observeert de fysiotherapeut het kind terwijl het beweegt en evalueert het eventuele motorische problemen. Vervolgens ontwikkelt de fysiotherapeut een behandelplan met oefeningen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van het kind.
De behandeling wordt altijd op een speelse en kindvriendelijke manier aangeboden, zodat het kind gemotiveerd blijft en plezier heeft tijdens de sessies. Dit kan variëren van oefeningen om kracht en coördinatie te verbeteren, tot spelletjes die de fijne motoriek stimuleren. Het is belangrijk dat de oefeningen niet alleen effectief zijn, maar ook leuk, zodat het kind gemotiveerd blijft om deel te nemen.
Naast de behandelsessies bij de fysiotherapeut, kunnen ouders praktische oefeningen en tips krijgen om het kind ook thuis verder te ondersteunen. Dit versterkt het effect van de therapie en helpt het kind om de nieuwe vaardigheden dagelijks toe te passen.
Kinderen van deze leeftijd kunnen bij de kinderfysiotherapeut terecht voor o.a.:
- Aangeboren aandoeningen
- Achterblijvende fijne motoriek
- Achterblijvende grove motoriek
- Houdingsproblemen
- Hypermobiliteit
- Onhandig bewegen
- Longproblemen
- Pijnklachten als gevolg van een blessure of de groei
- Problemen tijdens sport- of spelactiviteiten
- Schrijfproblematiek
- Veelvoudig vallen of struikelen
- Verminderde conditie of kracht
- Verminderd zelfvertrouwen tijdens bewegen
Onze kinderfysiotherapeut:
Meer weten?
Neem gerust contact met ons op voor informatie of het maken van een afspraak.
Lees hier nog meerNieuws en blogs
Kinderfysiotherapie voor kinderen van 0 – 17 jaar
Blog: Kinderfysiotherapie voor kinderen van 0 – 17 jaar Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt dit
Ontspanning door ademhaling: 4 oefeningen voor een ontspannen bekkenbodem
Ontspanning door ademhaling: 4 oefeningen voor een ontspannen bekkenbodem Wist je dat ademhaling een krachtig hulpmiddel kan zijn om spanning in de bekkenbodemspieren te verminderen? Veel mensen spannen deze spieren onbewust aan, bijvoorbeeld
Klachten bij een te gespannen bekkenbodem: Wat u moet weten
Blog: Klachten bij een te gespannen bekkenbodem. Veelal wordt er vanuit gegaan dat bij bekkenbodemklachten, de bekkenbodemspieren getraind moeten worden. Maar wist u dat de bekkenbodemspier ook te gespannen kan zijn? De bekkenbodemspieren