Blog: Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening, wat inhoudt dat er steeds meer klachten komen of dat bestaande klachten toenemen. Parkinson kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Symptomen als trillen, stijfheid, verminderde spierkracht, balansproblemen en traagheid in beweging kunnen van dagelijkse activiteiten een uitdaging maken. Fysiotherapie kan hierbij een rol spelen in het verbeteren van mobiliteit, onafhankelijkheid en het algehele welzijn bij mensen met Parkinson. In deze blog zullen we ingaan op wat fysiotherapie kan betekenen voor mensen met Parkinson en waar een behandeling uit bestaat.
Wat is de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij bepaalde hersencellen die dopamine produceren langzaam verloren gaan. Dopamine is een neurotransmitter (stofje in de hersenen), die verantwoordelijk is voor het soepel en gecoördineerd laten verlopen van bewegingen. Door een tekort aan dopamine krijgen mensen met Parkinson te maken met motorische problemen zoals:
- Trillen van handen, armen, benen of het gezicht (tremoren)
- Stijfheid van ledematen (rigiditeit)
- Langzame bewegingen (bradykinesie)
- Verminderde balans en coördinatie
Naast motorische problemen kunnen ook niet-motorische problemen voorkomen, zoals slaapstoornissen, stemmingswisselingen en problemen met het geheugen. Parkinson verloopt bij elke patiënt anders, wat betekent dat een behandeling op maat gemaakt moet worden.
De rol van fysiotherapie
Fysiotherapie is bij Parkinson gericht op verbeteren van motorische vaardigheden en beperken van de impact van problemen. Het doel is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig en mobiel te houden. Tijdens de intake wordt er samen met de patiënt gekeken naar de specifieke behoeften en mogelijkheden van de patiënt. Hiervoor wordt een op maat gemaakt oefenprogramma samen gesteld, wat resulteert in een effectievere aanpak. Het oefenprogramma kan uit het volgende bestaan:
Functionele training: Ondersteuning of begeleiding voor het behoud of het verbeteren van functies. Dit kan bestaan uit conditie training, spierkracht oefeningen, grootte en snelheid van bewegen en balansoefeningen.
Vaardigheidstraining: Het trainen van ‘normale’ functionele vaardigheden zoals loopvaardigheid, houding, in en uit bed komen, opstaan vanuit de stoel etc. Hierbij kunnen cues worden ingezet. Een cue is een externe prikkel, zoals strepen op de vloer om visueel ergens over heen te stappen of muziek/een metronoom.
Strategietraining: Advies en begeleiding in het toepassen van alternatieve uitvoeringen, bijvoorbeeld de aandacht verdeling en strategieën voor complexe bewegingen. Voor elk persoon is dit anders. Hier wordt samen gekeken naar wat voor u helpt.
Aanpassen activiteit: Dit kan bestaan uit het vereenvoudigen van een activiteit of het aanpassen van het activiteitenpatroon. Daarnaast kan er ook een hulpmiddel worden ingezet om de activiteit makkelijker te maken.
Kortom, fysiotherapie kan een grote rol spelen in verlichten van fysieke symptomen van Parkinson en verbeteren van kwaliteit van leven. Door samen te kijken wat nodig is en een op maat gemaakt programma samen te stellen gericht op mobiliteit, balans en kracht kunnen patiënten actief blijven en zelfstandigheid behouden. Fysio-Actief is aangesloten bij ParkinsonNet, hierdoor kan er samengewerkt worden binnen het regionale netwerk. Neem bij vragen gerust contact op met de praktijk!