Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

Wat is een chronisch bekkenpijn?

Blog:
Wat is een chronisch bekkenpijn?

Chronische bekkenpijn is pijn in het buik-en bekkengebied die langer dan 6 maanden bestaat. Het komt voor bij mannen en vrouwen en kan vervelende klachten geven. Bij het chronisch bekkenpijnsyndroom is er sprake van onbegrepen pijn in de buik, bekken, geslachtsorganen en/of de bekkenbodem en heeft meestal invloed op het eigen welbevinden en op de contacten met anderen, zowel thuis als op het werk.

 

Ons brein waarschuwt ons

Door onderzoeken wordt het steeds duidelijker dat het ervaren van pijn te maken heeft met allerlei netwerken (zenuwen, brein, hormonen, etc.) die elkaar onderling beïnvloeden. Bij chronische pijn is er een complexe ontregeling van deze systemen, waardoor de hersenen hebben geconcludeerd dat er sprake is van een bedreiging voor het lichaam. De verschillende systemen staan op scherp en ongevaarlijke aanrakingen of bewegingen kunnen al voor pijn zorgen. Het brein blijft waarschuwen voor een onveilige situatie. Deze overgevoeligheid van het zenuwstelsel wordt sensitisatie genoemd en verklaart waardoor pijn kan blijven ontstaan, nadat eventuele beschadigingen hersteld zijn. 

 

De kip of het ei

Naast het brein dat steeds weer alarmsignalen stuurt zien we het bekkengebied ook reageren. Het gebied van bekken en lage rug is een ingewikkeld gebied. Er zijn botten, spieren, pezen, zenuwen, bloedvaten en organen zoals de blaas en de endeldarm. Bij de vrouw liggen er de vagina, baarmoeder en eierstokken en bij de man de penis, balzak en prostaat. Al deze structuren kunnen reageren op de aanhoudende pijn.  Bijvoorbeeld: langdurige balzakpijn kan ook klachten geven in spieren, pezen en gewrichten rondom het bekken en andersom is dat ook mogelijk. Te gespannen bekkenbodemspieren of spieren in lies kunnen de balzakpijn verergeren. Chronische blaaspijn kan verergerd worden door niet goede lediging van de darmen. Een te gespannen bekkenbodem kan anale en/of vaginale pijnklachten geven. Zo hebben al deze structuren invloed op elkaar en weet je niet meer wat het kip of het ei is. Daarom is het soms moeilijk de pijnproblematiek goed te ontrafelen en al helemaal moeilijk het te kunnen begrijpen.

 

Mogelijke symptomen bij het chronisch bekkenpijn syndroom:

  • Pijnklachten in de rug, lies, buik, spieren rondom bekken
  • Pijn in de anus, blaas, vagina, penis, balzak e.a.
  • Buikpijn, prikkelbare darmproblematiek
  • Menstruatiepijn, pijn door endometriose
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijn na een operatie in het bekken of bekkenbodemgebied

 

Naast deze pijnklachten kunnen zich ook andere klachten voordoen:

  • Plasklachten (terugkerende blaasontstekingen, urineverlies, moeite met uitplassen, voortdurende drang)
  • Ontlastingsklachten (obstipatie, diarree, aambeien, kloofjes/scheurtjes, moeizaam poepen, ontlastingsverlies, voortdurende drang)
  • Klachten bij seksualiteit (verminderde opwinding, pijn, erectieproblemen, moeite met orgasme, vroegtijdig klaarkomen)
  • Psychische klachten (angst, lusteloosheid, depressie, stress, machteloosheid)
  • Hoofdpijn
  • Fibromyalgie
  • Extreme vermoeidheid

Aangezien het soms moeilijk is de pijnproblematiek goed te ontrafelen is het belangrijk om langdurige pijnproblematiek met meerdere specialisten te gaan bekijken.

 

Bekkenfysiotherapie bij Fysio-Actief

Binnen Fysio-Actief werken de bekkenfysiotherapeut, manueel therapeut, psychosomatisch therapeut en onze trainers samen, omdat meerdere factoren een rol kunnen spelen bij chronische bekkenpijn.  De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van educatie, bewustwording en functieverbetering van de bekkenbodemspieren en de gehele bekkenregio.  Er is aandacht voor bekkenbodembewustwording, relaxatie, coördinatie, ademhaling en houding. Er is ook aandacht voor plassen, stoelgang, menstruatie en seksuele gezondheid. De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van biofeedback/EMG, elektrostimulatie, mobilisatie- en rektechnieken, triggerpoint behandeling, percutane zenuwstimulatie (PTNS) en TENS.

Fysio-Actief werkt samen met de carrouselpoli chronisch bekkenpijn van het Antonius ziekenhuis Sneek. Dit heeft als voordeel dat er korte lijnen zijn met ( huis)artsen, bekkenfysiotherapeuten in de regio en met de psycholoog en pijnspecialist van het ziekenhuis.

Kijk voor meer informatie over bekkenfysiotherapie hier.

 

 

Bekkenfysiotherapie Bolsward, Sneek, Joure

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Chronische bekkenpijn

Bekkenbodemcheck

Bekkenbodemcheck met de app Ben jij in de afgelopen negen maanden bevallen en benieuwd hoe het met jouw bekkenbodemspier ervoor staat? Vul dan de bekkenbodemcheck in! De bekkenbodemcheck is bedoeld voor recent bevallen

Lees verder
Bekkenfysiotherapie Fysio-Actief
Chronische bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn Als vrouwen vanaf week 8 van de zwangerschap en/of de eerste 6 maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschap gerelateerde

Lees verder
Chronische bekkenpijn

Stuitpijn

Nu veel mensen gedwongen thuis zitten te werken, zie je dat steeds meer mensen last krijgen van hun stuitje. Vaak kan je hier met een aantal simpele adviezen zelf al veel verandering in

Lees verder