Blog: Kinderfysiotherapie voor kinderen van 0 – 17 jaar
Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt dit af van het gebruikelijke. Dit kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Ze hebben dan meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. In dit blog vertelt onze kinderfysiotherapeut Kim hoe kinderfysiotherapie, kinderen in de leeftijd van 0 – 17 jaar, helpt bij hun motorische ontwikkeling.
0-1 jaar: Baby’s en hun motorische ontwikkeling
In het eerste levensjaar maken baby’s enorme ontwikkelingen door. Ze leren rollen, grijpen, zitten, kruipen en uiteindelijk staan en lopen. Soms blijft een baby achter in deze ontwikkeling, bijvoorbeeld door voorkeurshouding, een asymmetrische schedel of weinig bewegingsvrijheid. Kinderfysiotherapie kan helpen met oefeningen en adviezen om de motoriek te stimuleren.
1-3 jaar: Ontdekken en zelfstandig bewegen
“Peuters zijn volop in beweging! Ze leren rennen, klimmen en springen. Sommige kinderen hebben moeite met hun balans, zijn motorisch onhandig of struikelen vaak. Door spel en oefeningen help ik peuters hun motorische vaardigheden te verbeteren.
4-12 jaar: Schoolgaande kinderen en motorische vaardigheden
Op deze leeftijd worden fijne en grove motorische vaardigheden verder ontwikkeld. Denk aan schrijven, knippen, veters strikken, fietsen en sporten. Sommige kinderen hebben moeite met deze vaardigheden, bijvoorbeeld door een motorische achterstand, een aandoening zoals DCD (Developmental Coordination Disorder) of houdingsproblemen. Kinderfysiotherapie helpt kinderen met gerichte training en tips om beter te bewegen en meer zelfvertrouwen te krijgen in hun motorische vaardigheden.
13-17 jaar: Pubers en hun bewegingsuitdagingen
Tijdens de puberteit groeit het lichaam snel, wat kan leiden tot houdingsproblemen, blessures of pijnklachten. Denk aan scoliose, knieklachten of sportblessures. Ook kan kinderfysiotherapie helpen bij coördinatieproblemen of een gebrek aan conditie. Samen werken we aan een goede houding, kracht, stabiliteit en een actieve leefstijl, zodat jongeren zonder pijn en met plezier kunnen blijven bewegen.
Hoe kan kinderfysiotherapie helpen?
Als kinderfysiotherapeut kijk ik samen met het kind en de ouders naar wat nodig is om de motorische ontwikkeling te ondersteunen. Dit kan variëren van oefeningen en spelvormen tot advies over houding en beweging. Door vroegtijdige begeleiding kunnen veel motorische problemen worden verminderd of voorkomen.
Heeft jouw kind moeite met bewegen of twijfel je over de motorische ontwikkeling? Neem gerust contact op, dan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen!