Blog:Hoofdpijn en nekklachten: Een verband en behandeling
Spanningshoofdpijn (Tension Type Headaches)
Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een constante druk of spanning rondom het hoofd. Het kan aanvoelen alsof er een strakke band om het hoofd zit. Deze hoofdpijn kan mild tot matig van intensiteit zijn en kan enkele uren tot meerdere dagen aanhouden. In dit blog leggen we uit hoe spanningshoofdpijn kan ontstaan en hoe onze fysiotherapeut jou kan behandelen om klachten te verminderen.
Het verband tussen hoofdpijn en nekklachten
Een veelvoorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn is nekspanning. Langdurige spanning of stijfheid in de nek kan leiden tot hoofdpijn. Dit komt omdat de spieren in de nek en de schedel met elkaar verbonden zijn. Als de nekspieren gespannen zijn, kan dit leiden tot pijn en spanning in het hoofdgebied.
Bovendien kunnen andere nek gerelateerde problemen zoals cervicogene hoofdpijn direct worden veroorzaakt door problemen in de nek, zoals gewrichtsproblemen of spierknopen.
Behandeling van Hoofdpijn door Nekklachten
- Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van nekspanning door middel van oefeningen, mobilisaties, dry needling en massage.
- Lichaamshouding: Het aanleren van meer afwisseling wat betreft nekhouding kan de druk op de nek verminderen en hoofdpijn helpen voorkomen.
- Ontspanningstechnieken: Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning kunnen helpen bij het verminderen van spanning in de nek en het verlichten van hoofdpijn.
Bij Fysio-Actief werken speciaal opgeleide fysiotherapeuten die mensen met hoofdpijn helpen. Door een uitgebreid onderzoek kunnen we de soort hoofdpijn identificeren en daarvoor het juiste behandelplan opstellen. We kijken samen met jou naar de mogelijke bijdragende factoren van de hoofdpijn. Binnen ons team zijn er veel mogelijkheden om jouw levensstijl en algemene conditie te verbeteren. We helpen je met de volgende stap naar een meer gezonde levensstijl. Maak nu een afspraak met de gespecialiseerde fysiotherapeut. Goed om te weten: Het is niet nodig is om een verwijzing van de arts of specialist te hebben.