Bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen
We weten allemaal dat voldoende beweging een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Al in de eerste 6 maanden wordt de basis gelegd voor een goede motorische ontwikkeling. Maar bewegen is ook goed voor andere ontwikkelingen bij het kind. Lees er alles over in dit blog.
De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt al in de eerste 6 maanden gelegd!
- Motorische ontwikkeling: Kinderen die minder motorisch vaardig zijn, bewegen minder. Bewegen draagt dan ook bij aan de fijne motoriek: kleine bewegingen, zoals schrijven, tekenen en knutselen. Maar ook aan de grove motoriek: grote bewegingen, zoals rollen, kruipen, lopen en springen.
- Cognitieve ontwikkeling: Bewegen heeft ook een positieve invloed op het verwerven, verwerken, opslaan en vervolgens toepassen van kennis. Voorbeelden zijn concentratie, (non) verbale communicatie en zintuiglijke ontwikkeling. Het combineren van bewegen met een leertaak, bv bewegen tijdens het leren tellen, heeft een positief effect op de resultaten vergeleken met zittend leren.
- Sociaal- emotionele ontwikkeling: Spel en beweging kunnen een positieve invloed hebben op sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen. Sport helpt kinderen bij de socialisatie, het leren van vaardigheden, het vinden van vrienden en bij het communiceren, blijkt uit enkele onderzoeken. Fysieke educatie vergroot de emotionele en sociale vaardigheden van leerlingen. Kinderen leren samenleven met anderen en omgaan met andermans gevoelens. Denk hierbij aan het leren houden aan regels, omgaan met conflicten en impulscontrole.
Het is dus belangrijk dat kinderen gedurende de dag voldoende bewegen. Ook op scholen wordt hier steeds meer aandacht aan besteed tijdens de lessen. Bewegen heeft een positieve invloed op:
- je goed voelen
- normen waarden & respect
- omgaan met stress
- motorische ontwikkeling
- gezondheid
- gezond gewicht
- samenwerken
- nieuwe vriendjes maken
- goed slapen
- cognitieve vaardigheden
- plezier
- goed presteren op school
- zelfvertrouwen
- conditie en energie
Beweegrichtlijn
Voor kinderen onder de vier jaar geldt dat veel en gevarieerd bewegen erg belangrijk is voor de ontwikkeling. Oefen daarom vaak en met voldoende afwisseling, ook met kinderen die nog niet kunnen lopen. De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt namelijk al in de eerste zes maanden gelegd.
Voor kinderen vanaf vier jaar bestaat er een beweegrichtlijn. Deze geeft aan hoeveel bewegen nodig is en welke bewegingen belangrijk zijn om gezond op te groeien en te ontwikkelen:
- Beweeg elke dag een uur matig intensief.
- Doe driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
De rol van de ouders
Als ouders betrokken zijn bij beweegactiviteiten en hier thuis aandacht aan besteden, zijn kinderen gemotiveerder en bewegen ze makkelijker. Gezellig samen met je kind bewegen, win-win situatie. Denk bijvoorbeeld aan lopend of met de fiets naar supermarkt/school/opvang en spelen in de speeltuin of tuin.Hieronder een aantal praktische tips per leeftijdscategorie:
Beweegtips baby (0-1 jaar)
- Is je baby wakker? Leg je baby regelmatig, onder jouw toezicht, op zijn of haar buik.
- Begint je baby met kruipen? Stimuleer dit door met je baby mee te kruipen. Of leg het favoriete speelgoed net buiten handbereik zodat je baby moet kruipen om erbij te komen.
Beweegtips dreumes (1-2 jaar)
- Loopt jouw kind goed en zelfstandig? Daag hem/haar uit om te lopen op een oneffen ondergrond.
- Laat je kind blokjes stapelen tot een hoge toren en laat hem/haar de toren ok weer omgooien.
Beweegtips peuter (2-4 jaar)
- Oefen samen verschillende bewegingen.
- Stimuleer je kind over lage smalle muurtjes of (stoep)randjes te lopen.
Beweegtips basisschoolleeftijd (vanaf 4 jaar)
- Roep een kleur. Wie kan het snelst de kleur aanraken?
- Tover je huis om in een disco door dansmuziek aan te zetten en lekker te dansen.
Nieuwsgiering of jouw kindje (vanaf 4 jaar) voldoende beweegt?
DOE DE TEST: https://beweegwijzer.ggdru.nl
Onze kinderfysiotherapeut Elise Kroontje is dagelijks bezig met kinderen en hun beweeglijkheid. Neem gerust eens contact met haar op.
Kinderfysiotherapie