Wat kun je eventueel zelf doen bij psychosomatische klachten
Om je nog net even wat verder te helpen hebben we hieronder enkele handige tips (bron: bylizet.nl).
1. Ga op zoek naar veranderingen in je levensstijl
Psychosomatische klachten kunnen een teken zijn dat je iets in je leven doet dat veel te stressvol is. Is er iets waarvan je afstand wilt nemen? Is het werk wat je doet nog wel leuk? Zijn er bepaalde spanningen binnen de familie? Door kritisch over deze vragen na te denken zal je al snel tot de conclusie komen dat er bepaalde zaken zijn die je anders kunt doen. Het kan prettig zijn om dit samen met een psychosomatisch fysiotherapeut of psycholoog te doen.
2. Vind manieren om stress in je leven te verminderen
Het verminderen van stress kan psychosomatische klachten doen verminderen of verwijderen. Kijk of je werkstress kunt beperken en minder tijd kunt doorbrengen met mensen die je een slecht gevoel geven. Neem eens wat vaker een wandeling of ga wat vaker in het zonnetje zitten. Door op die kleine momenten jouw stressniveau te verlagen zal het makkelijker zijn om resultaat te merken.
3. Kies een paar goede vrienden, die écht luisteren
Op wie kan je meestal rekenen om je gevoelens te delen en om je door moeilijke tijden heen te helpen? Zoek deze mensen op als je het moeilijk hebt. Als een van hen niet bereid is om te praten, voel je niet persoonlijk aangevallen. Maar zoek iemand anders op. Je vrienden staan altijd voor je klaar, ook op het gebied van psychosomatische klachten.
4. Besteed veel tijd aan ontspanning
Neem een warm bad, ga lekker lang in bad zitten, lees een goed boek of hang rond met een goede vriend. Ontspanning is een belangrijk onderdeel van een evenwichtig leven. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 2 uur plezier maakt en ontspannen bent, dit is optimaal voor je gezondheid.
5. Zorg voor je lichaam
Slaap minstens 8 uur per nacht, vul 1/3 van je bord met groenten en fruit en krijg voldoende beweging. Probeer de trap te nemen in plaats van de lift en ga eens wat vaker naar de sportschool toe. Je lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk als je mentale gezondheid. Wanneer je je fit voelt, voel je je ook gelijk een stuk vrolijker.
6. Zoek professionele begeleiding
Zoek een coach, psycholoog, haptonoom of andere therapie die jou aanspreekt. Het is vooral belangrijk dat jij je op je gemak en veilig voelt bij jouw coach of therapeut. Je kunt kiezen om over jouw klachten te praten, maar ook zijn er vele soorten lichaamsgerichte therapie, zoals bijvoorbeeld haptonomie, ademcoaching of bokstherapie. Deze vorm van therapie neemt als uitgangspunt het lichaam.
Het verhaal van Evert
In december liep mijn long COVID traject af bij FysioActief en dat was goed. Lekker weer sporten en genieten van de inspanning. Geen angst voor vermoeidheid en terugslagen.
Hoe anders kwam ik binnen. Geen vertrouwen in mijn lijf, onzeker over wat wel en niet goed is. Maar sterk een behoefte om niet langs de zijlijn te wachten maar toch aan de slag te gaan, alleen hoe?Jullie hebben me enorm geholpen. Het traject met de psychosomatisch fysiotherapeut vond ik lastig in het begin. Past dat bij me? Noteren wat ik voel, hoe dan? Maar ik wilde alles aanpakken. En van ongemakkelijk naar heerlijk om naar je lijf te luisteren en ervaren dat het werkt voor mij, was echt heel fijn en leuk. En heeft me veel gebracht.
Met de andere fysiotherapeut heb ik weer vertrouwen gekregen in het sporten en durf som ook wat verder te gaan. En dan merken dat mijn herstel de intensiteit aankan was heel fijn.Ik ga niet meer hardlopen, maar ‘hart’ lopen. Luisteren naar mijn lijf en genieten van inspanning in plaats van altijd maar prestatie gericht. Het gaat heel goed met mij. Dus ik ben weer gaan hardlopen. Eerst voorzichtig. Maar al snel voelde ik dat ik wat over had. ‘Hart’ lopen wordt weer hardlopen en ik heb alweer tempo rondjes gedaan. Nog geen lange afstanden maar 5 km loop ik alweer in een ouderwets tempo. Het hoeft misschien niet meer zo snel, maar als het toch gewoon goed gaat is dat best lekker. Zeker na zo’n jaar. Ik luister beter dan ooit naar mijn lijf en voel me heerlijk met deze stappen en de voldoening is groter dan hiervoor.
Ik wil jullie heel erg bedanken voor jullie lessen, ondersteuning en support. Ik voel me een betere versie van mijn oude ik en daar hebben jullie een grote bijdrage in gehad.
Groetjes Evert