Blog:Als je lichaam ‘klaagt’.
Onze psychosomatisch fysiotherapeut Willy Mulder vertelt hoe het kan dat je lichaam reageert op bepaalde omstandigheden of situaties die je meemaakt. De oorzaak van lichamelijke klachten zijn namelijk niet altijd fysiek, maar kunnen ook heel goed psychisch zijn.
“Heb je pijnklachten? Ben je moe, duizelig of voel je je opgejaagd? Heb je minder concentratie, een korter lontje of pieker je veel? Wekelijks spreek ik in de praktijk met cliënten die last hebben van dit soort lichamelijke klachten.
Het kan goed zijn dat je lichaam je wat probeert te vertellen. Er zijn namelijk maar een paar manieren waarop je lichaam signalen aangeeft. Dit zijn: pijn, vermoeidheid, hartkloppingen, verhoogde spierspanning, duizeligheid, koude vingers/tenen, zweten, verminderde concentratie een korter lontje, of piekeren.
Dit kunnen we verklaren vanuit het autonoom zenuwstelsel. Ons lichaam heeft, even kort door de bocht genomen, twee standen: de parasympatische stand (rust) en de orthosympathische stand (actie, vecht/vlucht).
Het is heel normaal om in het sympathische deel actief te zijn als je sport, een tentamen hebt of iets anders doet wat je kortdurend stress geeft. Hierbij worden de hormonen adrenaline en endorfine (gelukhormoon) aangemaakt. Dit is fijn, want dit maakt dat je zintuigen scherper worden, veel bloed naar je hart, longen en spieren gaan, zodat je overlevingskans groter wordt. Als het goed is, kom je na zo’n actiestand weer tot rust en in de rust herstel je (en voel je soms dat de actie teveel is geweest, of niet).
Als je echter langdurig in het actiesysteem zit, kan het zijn dat je lichaam gaat ‘klagen’. Spieren zijn dan langdurig aangespannen en geven pijn, of je wordt moe, krijgt veel griepjes/ziekte periodes of ontstekingen. Ken je het bekende vakantiegriepje? Ook deze heeft te maken met te lang in de actiestand te staan. Veel mensen denken ook: “Ik weet wel waar mijn grenzen zijn en wanneer ik moet stoppen”. Maar niemand (nee ook ik niet!) voelt in het actiesysteem, want overleven is veeeeel belangrijker dan voelen op het moment dat je moet overleven.
En dus merken we lichamelijke signalen pas op wanneer het ‘te laat’ is. Bijvoorbeeld als we na een drukke werkdag op de bank neer ploffen of wanneer we na het sporten enorme spierpijn krijgen. Of zelfs wanneer we gaan slapen (en dus niet in slaap kunnen komen).
Soms ontstaat er ook nog een misverstand over het actiesysteem. Je hoeft namelijk helemaal niet in actie te zijn om dit systeem te activeren. Nee, zelfs als je op de bank zit en denkt aan een activiteit (bijvoorbeeld boodschappen doen), dan spant je lichaam al spieren aan die je gebruikt bij het boodschappen doen. Dus ook bij ‘gedachtetijgers’ gaat je lichaam in de actiestand.
Kortom, begrijp jij nog niet helemaal wat jouw lichaam jou probeert te vertellen en ben je bereid om samen met een psychosomatisch fysiotherapeut te puzzelen wat jouw lichaam je vertelt? Neem dan contact op met mij op. Dan gaan we samen op zoek naar de oorzaken van jouw ‘klachten’.”
Willy Mulder-van der Ende
Psychosomatisch Fysiotherapeut