Groot aanbod

Altijd persoonlijk contact

Gemiddelde klantenbeoordeling van 9,2

De bekkenbodemspier

Anatomische afbeelding van de bekkenbodem met benamingenDe bekkenbodemspier is een spier die zich onder in het bekken bevindt. Hij loopt vanaf het schaambeen naar het stuitje en naar de beide zitknobbels. De bekkenbodemspier bestaat uit meer dan 10 verschillende spieren. Het lukt echter niet om al deze spieren apart aan te sturen. Wij spannen en ontspannen de bekkenbodemspier in zijn geheel. Wel kunnen we door voorover te leunen wat meer de nadruk leggen op de voorzijde en als we achterover leunen, leggen we wat meer de nadruk op de achterzijde.

De functies van de bekkenbodemspier zijn:

  1. Stabilisatie. Als wij ons been of onze arm uitstrekken moet de bekkenbodemspier aanspannen om deze beweging makkelijker te maken.
  2. De bekkenbodemspier voorkomt verzakkingen door de buikorganen te ondersteunen, oa de darmen,de blaas en de baarmoeder.
  3. De bekkenbodemspier zorgt dat wij continent zijn, voor urine en ontlasting.
  4. De bekkenbodemspier heeft een seksuele functie.
  5. De bekkenbodemspier maakt een bevalling mogelijk.

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in alle functies van de bekkenbodemspier. Door onderzoek, waaronder eventueel inwendig onderzoek, kan zij de oorzaak van klachten achterhalen.
Klachten kunnen ontstaan door de volgende ‘afwijkingen’:

  1. De bekkenbodemspier is te slap. Op de momenten dat we hem nodig hebben, kan hij niet voldoende kracht leveren. Vaak komt dit door een bevalling, de overgang, de leeftijd en/ of een operatie in het bekkengebied.
  2. De bekkenbodemspier is te gespannen. Hij is hierdoor constant aan het werk. Op het moment dat we hem nodig hebben, is hij al vermoeid en kan niet optimaal presteren. Dit gebeurt vaak als er stress/ spanningen aanwezig zijn, bij pijn, een verkeerde houding of als reactie op angst voor bijvoorbeeld urineverlies.
  3. Coördinatiestoornis. U wilt de bekkenbodemspier wel gebruiken, maar de hersenen weten niet meer hoe dit moet. Het is wel mogelijk om dit opnieuw te leren. Dit kan oa het geval zijn na een bevalling of operatie.
  4. Niet functionerende bekkenbodemspier. De hersenen kunnen de bekkenbodemspier niet meer aan sturen. Dit ontstaat soms tijdens een bevalling of operatie. De zenuwen naar de spieren worden doorgeknipt en kunnen geen signaal meer doorgeven, of de bekkenbodemspier raakt zelf beschadigd.

Op latere leeftijd kunnen alsnog klachten ontstaan door gebeurtenissen uit het verleden, zoals een bevalling. Zowel vrouwen als mannen kunnen klachten ervaren uit de bekkenbodemspier.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met Yvonne van der Veen;
Yvanderveen@fysio-actief.nl

Lees hier nog meer
Nieuws en blogs

Chronische bekkenpijn

Wat is een chronisch bekkenpijn?

Blog:Wat is een chronisch bekkenpijn? Chronische bekkenpijn is pijn in het buik-en bekkengebied die langer dan 6 maanden bestaat. Het komt voor bij mannen en vrouwen en kan vervelende klachten geven. Bij het

Lees verder
Chronische bekkenpijn

Bekkenbodemcheck

Bekkenbodemcheck met de app Ben jij in de afgelopen negen maanden bevallen en benieuwd hoe het met jouw bekkenbodemspier ervoor staat? Vul dan de bekkenbodemcheck in! De bekkenbodemcheck is bedoeld voor recent bevallen

Lees verder
Bekkenfysiotherapie Fysio-Actief
Chronische bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn Als vrouwen vanaf week 8 van de zwangerschap en/of de eerste 6 maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschap gerelateerde

Lees verder
Chronische bekkenpijn

Stuitpijn

Nu veel mensen gedwongen thuis zitten te werken, zie je dat steeds meer mensen last krijgen van hun stuitje. Vaak kan je hier met een aantal simpele adviezen zelf al veel verandering in

Lees verder
Foto van vrouw in ondergoed in verband met verzakkingsproblemen
Chronische bekkenpijn

Verzakkingsklachten

Een verzakking komt veel voor, vooral bij vrouwen ouder dan 45 jaar die kinderen hebben gekregen. Er wordt van een verzakking gesproken wanneer één of meer buikorganen lager in de vagina liggen dan

Lees verder