Wil je beginnen met hardlopen of het opnieuw opstarten van je hardlooptrainingen, dan is het verstandig dit met beleid op te bouwen. Hardlopen werkt geweldig tegen stress en verbetert je conditie. Je conditie komt vanzelf maar je lijf heeft echt tijd nodig om te wennen. Loop daarom je eigen tempo vooral als je begint. Zoek een snelheid die goed voelt en waarbij je je ademhaling in een goed ritme kunt houden.
Hardlopen en krachttraining
Hardlopen is een van de populairste sporten in Nederland. Helaas gaat hardlopen ook regelmatig gepaard met blessures. De meeste hardloopblessures ontstaan geleidelijk, waarbij het letsel minder ernstig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spier- of peesletsel aan de knie of de enkel. Met een goede voorbereiding kun je veel hardloopblessures voorkomen.
Krachttraining is goed te combineren met hardlopen en kan enorm veel voordelen opleveren. Om te beginnen kunnen sterkere beenspieren meer kracht leveren tijdens het hardlopen, terwijl het versterken van bindweefsel (pezen en ligamenten) ervoor zorgt dat je minder snel blessures oploopt.
Met het trainen van je bovenlichaam verbeter je ook je hardloopefficiëntie, dus niet alleen je benen zijn belangrijk. Met een sterkere core kun je je bovenlichaam stabiel houden, zijwaartse bewegingen tot een minimum beperken en je vorm beter vasthouden wanneer de vermoeidheid toeslaat. En door kracht in je armen te ontwikkelen, maak je beter gebruik van je armen tijdens het lopen.
Persoonlijk trainingsschema
Op basis van het type hardloper dat je bent, kunnen we persoonlijke tips en adviezen geven waarmee je blessures kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen in je hardlooptrainingen en het opstarten van specifieke training in oefenzaal. Onze sportcoach Bouke weet veel van hardlopen en hoe je dit kunt opbouwen en uitbreiden aan de hand van trainingsschema’s en krachttraining. Neem gerust contact met hem op via info@fysio-actief.nl